Railway Recruitment Board Examination Questions

Advertisement Flower

Railway Recruitment Board Examination Questions 

1.   Abhinav Bharat was organized by
     (a)  Bhai Parmanand
     (b)  Khudiram Bose
     (c)  Vir Savarkar
     (d)  None of these
     Ans:  ( c ) Vir Savarkar
2.   On 22nd December, which of the following places has the largest day and shortest night ?
     (a)  Melbourne
     (b)  Moscow
     (c)  Madrid
     (d)  Chennai
     Ans:  ( a ) Melbourne
3.   High pressure subtropical calm belts known as ?Horse Latitudes? lies between
     (a)  00 and 150
     (b)  200 and 250
     (c)  300 and 350
     (d)  None of these
     Ans:  ( c ) 300 and 350
4.   Zimbobwe was formerly known as
     (a)  Rhodesia
     (b)  Mali
     (c)  Namibia
     (d)  Zanzibar
     Ans:  ( a ) Rhodesia
5.   Which of the following pairs is correct ?
     (a)  Bonn       -    Danube
     (b)  Baghdad    -    Tigris
     (c)  Rome       -    Seice
     (d)  Paris      -    Tiber
     Ans:  ( b ) Baghdad    -    Tigris      
6.   The canal joining Baltic Sea to North Sea is
     (a)  Kiel Canal
     (b)  Suez Canal
     (c)  Panama Canal
     (d)  None of these
     Ans:  ( a ) Kiel Canal
7.   Which of the following rivers does not form any delta at its mouth ?
     (a)  Cauvery
     (b)  Mahanadi
     (c)  Godavari
     (d)  Tapti
     Ans:  ( d ) Tapti
8.   Srinagar is situated on the bank of the river
     (a)  Ravi
     (b)  Sutlej
     (c)  Jhelum
     (d)  Chenab
     Ans:  ( c ) Jhelum
9.   The Shompens are the tribal people of
     (a)  Andaman
     (b)  Nicobar
     (c)  Lakshadweep
     (d)  None of these
     Ans:  ( b ) Nicobar
10.  Match the following
     A.   Manas           I.   Hangul
     B.   Dachigam        II.  Elephant
     C.   Mudumalai       III.  Tiger
     D.   Kaziranga       IV.  Rhinoceros
          A    B    C    D
     (a)  I    II   III  IV
     (b)  III  I    II   IV
     (c)  II   IV   III  I
     (d)  I    III  IV   II
     Ans:  ( b ) III  I    II   IV    
11.  In India, Plan holiday was after
     (a)  China-India war of 1962
     (b)  Draught of 1966
     (c)  Pakistan war of 1971
     (d)  Pakistan war of 1965
     Ans:  ( b ) Draught of 1966
12.  Which of the following is not a ?Free Trade Zone? ?
     (a)  Kandla
     (b)  Mumbai
     (c)  Visakhapatnam
     (d)  Trivandrum
     Ans:  ( d ) Trivandrum
13.  The least perfect square number which is divisible by 3, 4, 5, 6 and 8 is
     (a)  900
     (b)  1600
     (c)  2500
     (d)  3600
     Ans:  ( d ) 3600
12.  A man has Rs. 480 in the denominations of one-rupee notes, five-rupee notes and ten-rupee notes.  The number of notes are equal.   What is the total number of notes ?
     (a)  60
     (b)  90
     (c)  75
     (d)  45
     Ans:  ( b ) 90
13.  In an organization, 40% of the employees are matriculates, 50% of the remaining are graduates and remaining 180 are post-graduates.   How many employees are graduates ?
     (a)  360
     (b)  240
     (c)  180    
 (d)  300
     Ans:  ( c ) 180
14.  Which of the following writs may be issued to enforce a Fundamental Right ?
     (a)  Habeas Corpus
     (b)  Mandamus
     (c)  Prohibition
     (d)  Certiorari
     Ans:  ( a ) Habeas Corpus
15.  A common High Court for two or more States and/or Union Territories may be established by the
     (a)  President
     (b)  Parliament by making law
     (c)  Governor of State
     (d)  Chief Justice of India
     Ans:  ( b ) Parliament by making law
16.  Who among the following was the Constitutional adviser to the Constituent Assembly of India ?
     (a)  M. C. Setalvad
     (b)  K. M. Munshi
     (c)  Jawaharlal Nehru
     (d)  B. N. Rau
     Ans:  ( d ) B. N. Rau
17.  During the period of Renaissance, the new style of architecture first developed in
     (a)  Italy
     (b)  France
     (c)  England
     (d)  Germany
     Ans:  ( a ) Italy
18.  The Barrah dacoity was the first major venture of the revolutionary terrorists of the freedom movement in
     (a)  The Madras Presidency      
     (b)  Punjab
     (c)  Bombay-Karnataka
     (d)  East Bengal
     Ans:  ( d ) East Bengal
19.  Who among the following were popularly known as Red Shirts ?
     (a)  Congress Socialists
     (b)  Members of Azad Hind Fauj
     (c)  Khudai Khidmatgars
     (d)  People led by Rani Gaidinliu
     Ans:  (  c  )    Khudai Khidmatgars
20.  The State in India having dry season for only 3 to 4 months every year is
     (a)  West Bengal
     (b)  Kerala
     (c)  Mizoram
     (d)  Himachal Pradesh
     Ans:  ( c ) Mizoram
21.  Which of the following is correctly matched ?
     (a)  Gulbarga   -    Karnataka
     (b)  Midnapur   -    Gujarat
     (c)  Wardha     -    Madhya Pradesh
     (d)  Cochin     -    Tamil Nadu
     Ans:  ( a ) Gulbarga   -    Karnataka
22.  U Thant Award is given for
     (a)  Contribution to east-west understanding
     (b)  Community leadership
     (c)  Social service
     (d)  Journalism
     Ans:  ( c ) Social service
23.  Bishop Desmond Tutu is the native of
     (a)  South Africa
     (b)  Cuba
     (c)  Tanzania
     (d)  Zambia
     Ans:  ( a ) South Africa

 24.  The first electric railway was opened in
     (a)  1853
     (b)  1885
     (c)  1905
     (d)  1925
     Ans:  ( d ) 1925
25.  Machael Ferreira is associated with which of the following games ?
     (a)  Chess
     (b)  Snooker
     (c)  Golf
     (d)  None of these
     Ans:  ( b ) Snooker
26.  ?The Lord of Rings : The Return of the King? won Oscar award in how many categories ?
     (a)  10
     (b)  9
     (c)  11
     (d)  12
     Ans:  ( c ) 11
27.  As per Census 2001, which of the following States has the lowest density of population ?
     (a)  Manipur
     (b)  Meghalaya
     (c)  Nagaland
     (d)  Mizoram
     Ans:  ( d ) Mizoram
28.  Which of the following is the latest Tank ?
     (a)  Akash
     (b)  Prithvi
     (c)  Arjun
     (d)  Bhim
     Ans:  ( c ) Arjun
29.  Which of the following pairs is incorrectly matched ?  
     (a)  Encephalitis          -    Brain
     (b)  Colitis              -    Colon
     (c)  Hepatitis       -    Liver
     (d)  Jaundice        -    Throat
     Ans:  ( d ) Jaundice - Throat
30.  Which of the following type of clothes is manufactured by using petroleum products ?
     (a)  Rayan Silk
     (b)  Terelyne
     (c)  Nylon
     (d)  Cotton
     Ans:  ( c ) Nylon
31.  The function of haemoglobin in the body is
     (a)  Transport of oxygen
     (b)  Destruction of bacteria
     (c)  Prevention of anemia
     (d)  Utilization of iron
     Ans:  ( a ) Transport of oxygen
32.  Which disease is more common among agricultural workers as compared to urban population ?
     (a)  Lungs disease
     (b)  Cirrhasis of liver
     (c)  Hookworm infection
     (d)  Cancer
     Ans:  ( c ) Hookworm infection
33.  Biological fixation of nitrogen occurs most commonly in which of the following crops ?
     (a)  Pulses
     (b)  Rice
     (c)  Wheat
     (d)  None of these
     Ans:  ( d ) None of these
34.  Which one of the following grows under the tree ?
     (a)  Cabbage    
     (b)  Bengal gram
     (c)  Peanuts
     (d)  Castor
     Ans:  ( c ) Peanuts
35.  Which of the following is an example of a plant that bears seeds but not fruits ?
     (a)  Cotton Plant
     (b)  Peepal tree
     (c)  Eucalyptus tree
     (d)  Pine tree
     Ans:  ( c ) Eucalyptus tree
36.  Radioactive element which has been found to have large reserves in India is
     (a)  Uranium
     (b)  Thorium
     (c)  Radium
     (d)  Plutonium
     Ans:  ( b ) Thorium
37.  The image formed on the retina of a human eye is
     (a)  Real and upright
     (b)  Real and inverted
     (c)  Imaginary and upright
     (d)  Imaginary and inverted
     Ans:  ( b ) Real and inverted
38.  In increasing sequence, the major elements present in the human body are
     (a)  Calcium, iron, sodium, phosphorus
     (b)  Calcium, phosphorus, potassium, sulphur
     (c)  Calcium, iron, sodium, sulphur
     (d)  Calcium, potassium, phosphorus, iron
     Ans:  ( a ) Calcium, iron, sodium, phosphorus
39.  A light sensitive compound used in photography is
     (a)  Silver chloride
     (b)  Silver sulphide
     (c)  Silver bromide      
     (d)  Silver oxide
     Ans:  ( c ) Silver bromide
40.  Protective foods in our diet are
     (a)  Fats and vitamins
     (b)  Carbohydrates and minerals
     (c)  Vitamins and minerals
     (d)  Proteins and carbohydrates
     Ans:  ( d ) Proteins and carbohydrates
41.  The ancient name of Bengal was
     (a)  Kamrupa
     (b)  Vasta
     (c)  Gauda
     (d)  Vallabhi
     Ans:  ( c ) Gauda
42.  Ahilyabai was the queen of
     (a)  Gwaliar
     (b)  Malwa
     (c)  Jaipur
     (d)  Bijapur
     Ans:  ( a ) Gwaliar
43.  Morish traveler, Ibn Batutah, came to India during the time of
     (a)  Ala-ud-din Khalji
     (b)  Firuz Shah Tughluq
     (c)  Balban
     (d)  Muhammed-bin-Tughluq
     Ans:  ( d ) Muhammed-bin-Tughluq
44.  The relics of Indus Valley Civilisation indicates that the main occupation of the people was
     (a)  Agriculture
     (b)  Cattle rearing
     (c)  Commerce
     (d)  Hunting
     Ans:  ( c ) Commerce

           45.  The Mahabalipuram temples were built by the king of ........... Dynasty
     (a)  Gupta
     (b)  Chola
     (c)  Pallava
     (d)  Kushana
     Ans:  ( c ) Pallava
46.  The first telegraph line between Calcutta and Agra
opened in
     (a)  1852
     (b)  1853
     (c)  1854
     (d)  1855
     Ans:  ( b ) 1853
47.  The first discourse of Buddha in Sarnath is called
     (a)  Mahabhiniskraman
     (b)  Mahaparinirvana
     (c)  Mahamastakabhisheka
     (d)  Dharmachakrapravartan
     Ans:  ( d ) Dharmachakrapravartan
48.  The political and cultural center of the Pandyas was
     (a)  Vengi
     (b)  Madurai
     (c)  Kanchipuram
     (d)  Mahabalipuram
     Ans:  ( b ) Madurai
49.  What is the correct chronological order of the dynasties in which they invaded India ?
     1.  Huns        2.  Kushanas    
     3.  Aryans      4.  Greeks
     (a)  4,  3,  2,  1
     (b)  3,  4,  2,  1
     (c)  4,  2,  3,  1
     (d)  3,  4,  1,  2
     Ans:  ( b ) 3,  4,  2,  1

50.  Who wrote Mitakshara, a book on Hindu law ?
     (a)  Nayachandra
     (b)  Amoghvarsa
     (c)  Vijnaneswara
     (d)  Kumban
     Ans:  ( c ) Vijnaneswara
51.  Gupta empire declined in the fifth century A.D.  as a consequence of
     (a)  Chalukya raids
     (b)  Greek invasion
     (c)  Hun invasion
     (d)  Pallava raids
     Ans:  ( c ) Hun invasion
52.  Who founded the Hindu Shahi dynasty of Punjab ?
     (a)  Vasumitra
     (b)  Kallar
     (c)  Jayapala
     (d)  Mahipala
     Ans:  ( c ) Jayapala
53.  The main external threat to the Sultanate of Delhi was posed by the
     (a)  Mughals
     (b)  Afghans
     (c)  Iranians
     (d)  None of these
     Ans:  ( d ) None of these
54.  Who among the following was a leading exponent of Gandhian thoughts ?
     (a)  J. L. Nehru
     (b)  M. N. Roy
     (c)  Vinoba Bhave
     (d)  Jayaprakash Narayan
     Ans:  ( c ) Vinoba Bhave
55.  Who were the immediate successors of the Imperial Mauryas in Magadha ?    
     (a)  Kushanas
     (b)  Pandyas
     (c)  Satvahanas
     (d)  Sungas
     Ans:  ( d ) Sungas
56.  Both Mahavira and Buddha preached during the reign of
     (a)  Ajatashatru
     (b)  Bimbisara
     (c)  Nandivardhan
     (d)  Uday
     Ans:  ( b ) Bimbisara
57.  Jahangiri Mahal is located in
     (a)  Delhi
     (b)  Fatehpur Sikri
     (c)  Agra Fort
     (d)  Sikandara
     Ans:  ( c ) Agra Fort
58.  The percentage of glucose present in the normal urine is
     (a)  0.1%
     (b)  2%
     (c)  9.5%
     (d)  0%
     Ans:  ( a ) 0.1%
59.  The magnetic effect of electric current was first observed by
     (a)  Henry
     (b)  Oersted
     (c)  Faraday
     (d)  Volta
     Ans:  ( b ) Oersted
60.  Of the total water on the earth, fresh water reserves constitute approximately
     (a)  4.5%
     (b)  2.7%      (c)  1.2%
     (d)  5.8%
     Ans:  ( b ) 2.7%
61.  The black hole theory was discovered by
     (a)  S. Chandrasekhar
     (b)  Har Gobind Khorana
     (c)  C.V. Raman
     (d)  S. Ramanujan
     Ans:  ( a ) S. Chandrasekhar
62.  The main contribution of the Chola dynasty in the field of administration lies in
     (a)  Systematic provincial administration
     (b)  A well planned revenue system
     (c)  A well organized central government
     (d)  An organized local self government
     Ans:  ( d ) An organized local self government
63.  Who founded the philosophy of Pustimarga ?
     (a)  Chaitanya
     (b)  Nanak
     (c)  Surdas
     (d)  Ballabhacharya
     Ans:  ( d ) Ballabhacharya
64.  Which of the following battles changed the destiny of a Mughal ruler of India ?
     (a)  Haldighati
     (b)  Panipat II
     (c)  Khanua
     (d)  Chausa
     Ans:  ( b ) Panipat II
65.  The Vedas contain all the truth? was interpreted by
     (a)  Swami Vivekanand
     (b)  Swami Dayanand
     (c)  Swami Shraddhanand
     (d)  S. Radhakrishnan
     Ans:  ( b ) Swami Dayanand      
66.  Babur entered India for the first time from the west through
     (a)  Kashmir
     (b)  Sind
     (c)  Punjab
     (d)  Rajasthan
     Ans:  ( b ) Sind
67.  Which was the first among the following ?
     (a)  Doctrine of Lapse
     (b)  Subsidiary Alliance
     (c)  Permanent Settlement
     (d)  Double Government
     Ans:  ( d ) Double Government
68.  The name of Lord Cornwallis is associated with the
     (a)  Dual government
     (b)  Maratha wars
     (c)  System of subsidiary
     (d)  Permanent settlement
     Ans:  ( d ) Permanent settlement
69.  Sir Charles Wood?s Despatch of 1854 delat with
     (a)  Administrative reforms
     (b)  Social reforms
     (c)  Economic reforms
     (d)  Educational reforms
     Ans:  ( d ) Educational reforms
70.  The sea route to India was discovered by the
     (a)  Dutch
     (b)  English
     (c)  Portuguese
     (d)  French
     Ans:  ( c ) Portuguese
71.  Which of the following pairs is correct ?
     (a)  Ashvaghosa -    Vikramaditya
     (b)  Banabhatta -    Harshvardhan
     (c)  Harisena   -    Kanishka
     (d)  Kalidasa   -    Samudragupta    
 Ans:  ( b ) Banabhatta -  Harshvardhan
72.  4th July, 1776 is important in world history because
     (a)  Battle of Plassey started
     (b)  Sea route to India was discovered
     (c)  English King Charles II was executed
     (d)  American Congress adopted the Declaration of Independence
     Ans:  ( d ) American Congress adopted the Declaration of Independence
73.  Rowlatt Act was passed in the year
     (a)  1917
     (b)  1919
     (c)  192
     (d)  1923
     Ans:  ( b ) 1919
74.  Communal electorate in India was introduced through
which of the following acts ?
     (a)  1909
     (b)  1919
     (c)  1935
     (d)  None of these
     Ans:  ( a ) 1909 
Post a Comment
Powered by Blogger.
Don't Forget To Join US Our Community